Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ


Η Ιβάννα είχε περιέργεια πολλή, να δει και να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα της Αλβανίας. Το 'χε συνήθειο από παλιά, να χαζεύει τα ράφια των σούπερ μάρκετ όποτε βρισκόταν σε καινούργιο μέρος και να κάνει συλλογή από παράξενες συσκευασίες.
Για κακή της τύχη όμως, τα περισσότερα προϊόντα που υπήρχαν ήταν εισαγόμενα, κυρίως τούρκικα κι ελληνικά. Τα μόνα (από αλβανικά) που της γυάλισαν στο μάτι ήταν κάτι γεμιστά μπισκότα κι ένας τραχανάς. Άνοιξε το πακέτο με τα μπισκότα και δοκίμασε. Η γεύση τους ήταν ρετρό και ταυτόχρονα πολύ οικεία, και της θύμισε (όπως και στη Σερβία που είχε επισκεπτεί λίγους μήνες πριν) γεύσεις που έχουν εκλείψει από τα ελληνικά τυποποιημένα τρόφιμα εδώ και καιρό.

Φτάνοντας στο ταμείο, ήλθε αντιμέτωπη με τη διαπίστωση ότι αν και στην Ελλάδα, υπάρχει μια συμβίωση χρόνων με τους Αλβανούς, παρ' όλα αυτά δεν ήξερε ούτε μια λέξη στα αλβανικά, ούτε καν τα πιο βασικά, του στυλ ναι, όχι, ευχαριστώ, καλημέρα... Ουσιαστικά δεν γνώριζε τίποτα για την κουλτούρα αυτών των ανθρώπων. Προσωπικά, δεν ήξερε ούτε έναν!

Δεν της πήγαινε να μιλήσει αγγλικά, το θεώρησε εκτός τόπου και χρόνου, αλλά ούτε κι ελληνικά. Ακολούθησε την τακτική "μούγγα στη στρούγγα" κι έκανε τα ψώνια της μέσα στη σιγή ιχθύος...

                 Άκρως ρετρό κι η συσκευασία του τραχανού, design του '70 στη νέα χιλιετία!
                                              (δεν έχει δοκιμασθεί ακόμα γευστικά)


Αυτά εδώ τα (τούρκικα) Patos Nacho Peynirli πρέπει να έχουν πολύ σουξέ στην Αλβανία (ή τουλάχιστον να τα διαφημίζουν πολύ) γιατί στην είσοδο του μάρκετ φιγουράριζε μια μεγάλη αφίσα-ρεκλάμα που τα προωθούσε σε προσφορά. Η Ιβάννα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο κραυγαλέο μάρκετινγκ, ούτε στην περίεργη ονομασία τους... (γευστικά δεν ήταν τίποτα το αλησμόνητο.)

Bonus foto: χρόνια πριν η Ιβάννα είχε εντοπίσει σε μίνι μάρκετ στο Αγκίστρι τούτον εδώ τον αλβανικό καφέ, κι ήταν η πρώτη φορά που δοκίμαζε αλβανικό χαρμάνι. Ο καφές αυτός ψήνεται και πίνεται στο στυλ του ελληνικού, μόνο που είναι πολύ πιο σκούρος και βαρύς. Πολύ ιδιαίτερος και διαφορετικός καφές, που η σκούφια του κράταγε από Αργυρόκαστρο! Εξ ου και τ' όνομά του...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου