Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ


Η επίσκεψη στο Κάστρο έληξε και βρήκε την Ιβάννα να κατηφορίζει σκεπτική, έχοντας πλέον εξαντλήσει κάθε τι το ενδιαφέρον για την πόλη (τουλάχιστον απ' τα όσα λίγα ήξερε, μέχρι τότε).
Η πείνα, η -άλλοτε και πάντοτε- ενοχλητική και απαιτητική, άρχισε να την τσιγκλάει επίμονα...όμως αυτή τη φορά αποδείχθηκε ωφέλιμη, δίνοντας μια διέξοδο στην ανία της Ιβάννα και μια πρόφαση για να την κάνει να συνεχίσει την εξερεύνηση, λίγο ακόμα.
Ξανά στους δρόμους λοιπόν, του παλαιού παζαριού, σε αναζήτηση κάποιου φιλόξενου καπηλειού ή έστω ενός τυροπιτομπουγατσοπωλείου.

Ήταν η ώρα του μεσημεριανού γεύματος, μεσημέρι προς απόγευμα, και περνώντας κολλητά από τα παραθυράκια των σπιτιών, οι μυρωδιές από τα αχνιστά τσουκάλια των νοικοκυριών, άνοιγαν ακόμα περισσότερο την όρεξη. Σίγουρα επρόκειτο για χωριάτικου στυλ σπεσιαλιτέ, με αρκετά σκόρδα και μυρωδικά. Δυστυχώς όμως, η Ιβάννα έμεινε με την όρεξη, γιατί δεν κατόρθωσε να εντοπίσει το καπηλειό των ονείρων της (που πολύ πιθανόν και να υπήρχε, αλλά δεν το έψαξε και πολύ διεξοδικά). 'Ετσι απορρίπτοντας κάτι τυροπιτάδικα, που δεν είχαν και τόσο cozy χώρο για να αράξεις, προτίμησε να επισκεπτεί μια αλβανικού τύπου πιτσαρία, που στην εισοδό της πληροφορούσε το κοινό ότι "we speak English".

Εκεί διαπίστωσε ότι ο μάστορας μιλούσε όχι μόνο αγγλικά, αλλά και λίγα ελληνικά. Δεν υπήρχε ποικιλία στο μενού, μόνον προϊόντα ζύμης, γι' αυτό και η Ιβάννα περιορίστηκε σε ένα πεϊνιρλί, που ήταν ναι μεν γευστικό, αλλά όχι κάτι αλησμόνητο. To μετάνιωσε πάντως μετέπειτα, γιατί αντί να προτιμήσει μια τοπική μπυρίτσα Korça , ήπιε αναψυκτικό. Η μπύρα αυτή πρέπει να ήταν η πιο αγαπημένη μπύρα στην περιοχή, πιθανότατα και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο, γιατί η Ιβάννα την αντίκριζε συνεχώς σε μίνι μάρκετ και χώρους εστίασης, σε περίοπτη θέση.


Η μπύρα Korça, όπως αποδείχτηκε τελικά μετά από έρευνα, είναι δημοφιλέστατο προϊόν της πόλης της Κορυτσάς. Παράγεται εκεί από το 1928, στο πρόσφατα ανακαινισμένο εργοστάσιο, το καμάρι της εταιρείας (το οποίο μάλιστα είναι ανοικτό στο κοινό και προσφέρει ξενάγηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του).

Απ'ό,τι φαίνεται η διοίκηση της ζυθοποίας Korça είναι ιδιαιτέρως δραστήρια, γιατί εκτός από ξεναγήσεις, διοργανώνει από το 2007 και έκτοτε κάθε χρόνο, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, το Korça Beer Fest. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ-σταθμό στα καλοκαιρινά δρώμενα της Αλβανίας, για μια γιορτή μπύρας με ελεύθερη είσοδο για όλους, που προκαλεί πανζουρλισμό, ένα φεστιβάλ που ροκάρει ασύστολα, με τον ζύθο και τη μουσική να ρέουν σε αφθονία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου